Blog
„Wilanów – kiedyś było tu tak”
Pisałam Wam ostatnio o kulisach powstania naszej trattorii i tak sobie pomyślałam, że ponieważ mieści się ona na Zawadach, które są częścią Wilanowa, to i o tej okolicy Wam opowiem.
„Festa italiana”
Wielu z nas marzy o tym, by jak najszybciej wrócić do dni, kiedy to przemieszczanie się, gdziekolwiek tylko chcemy, było proste i dostępne. Kiedy marzymy endorfiny w naszych ciałach od razu podskakują do góry, a zatem avanti! Nie dajmy im zbyt długo czekać 🙂 Pomarzmy sobie troszkę o włoskim świętowaniu.
Knajpiane życie
Włosi kochają knajpiane życie! To niesamowite jak jest to wpisane w ich rytm dnia, jako coś zupełnie oczywistego.
„Włoska flaga na talerzu”
Z początkiem roku 2021 postanowiłam powrócić do naszego bloga i ponownie zacząć przybliżać Wam kuchnię włoską, w której jesteśmy nieustannie zakochani.
Jako, że jedną z rzeczy, która odróżnia Włochów od innych jest między innymi niepowtarzalna kuchnia, którą zna i lubi cały świat, to nie mogło w jej zasobach zabraknąć także potrawy, która odzwierciedlałaby ich flagę.
„Limoncello, che bello! ”
Dużo się ostatnio działo w naszej trattorii. Obchodziliśmy 13 urodziny, zrobiliśmy kobiece spotkanie połączone z ciekawymi warsztatami, a teraz jesteśmy w trakcie gruntownego remontu! Te miłe wydarzenia świętowaliśmy i świętujemy, częstując Was domowej roboty limoncello! Dlatego postanowiłam przybliżyć Wam nieco ten pyszny likier cytrynowy 🙂
„Cieniutko proszę!”
Tiramisu, o którym ostatnio napisałam, idealnie sprawdzi się jako dopełnienie uczty 🙂 A jakie smakołyki Włosi jedzą na początku w ramach aperitivo? Jeśli chodzi o przystawki, to kuchnia włoska oferuje baaardzo wiele!
Kiedy chcesz się unieść nieco wyżej
Lata 60. to szalony okres w historii świata. Brytyjczycy śpiewali, Amerykanie śpiewali, dzieci-kwiaty krzyczały, astronauci polecieli w kosmos na Księżyc, Francuzi zaczęli kręcić filmy na nowo, Polacy testowali najnowszy silnik Syrenki zaczerpnięty z NRDowskiego Wartburga… a Włosi wymyślili torcik tiramisù!
Pasta, czyli po prostu makaron
Pisałam ostatnio o pizzy i o tym jakim jest ona ciekawym daniem. Tym razem chciałam Wam nieco przybliżyć kolejne, równie popularne włoskie danie, czyli pastę.
Krótka historia pizzy
Pizza to jedno z naszych głównych dań, które przygotowujemy dla Was w Quattro Canti, Syta 120. Zatem nie sposób nie napisać o tym przepysznym wypieku. O tym też właśnie pomyślałam… Co tu napisać, żeby zainteresować naszych Gości pizzą? 🙂 Jej historia jest krótsza niż historia wspomnianych ostatnio ravioli 😉 Mimo, że płaskie placki były wypiekane […]
Włoskie ravioli
Długo zastanawiałam się nad drugim wpisem. Ta forma komunikacji (blog) to dla mnie nowość i to co może się wydawać banalne, jak np. wybór tematu, stanowi wyzwanie. Zadałam sobie pytanie, o czym sama chciałabym przeczytać na blogu kulinarnym i doszłam do wniosku, że tak naprawdę wszystko przecież sprowadza się do jedzenia lub sztuki jego przygotowania. A zatem, zdecydowałam, że napiszę o tym, co ja najbardziej lubię zjeść w Quattro Canti 🙂